0727 567 169

Tot ce trebuie sa stii despre alergii

Revizuit medical de Alana Biggers, MD, MPH

Scris de Brian Krans si Kimberly Holland

Alergii

O alergie este un raspuns al sistemului imunitar pentru a te mentine sanatos prin lupta impotriva patogenilor periculosi. Face aceasta prin atacarea oricarui lucru care ar putea fi periculos pentru organism. In functie de alergen, acest raspuns poate fi sub forma de inflamatie, stranut sau o multime de alte simptome.

Sistemul tau imunitar se adapteaza la mediul inconjurator. De exemplu, cand corpul tau intalneste ceva ca matreata/purici de animal de casa, ar trebui sa realizeze ca nu este daunatoare. La oamenii cu alergii la purici, sistemul imunitar ii vede pe acestia ca un invadator extern care ameninta corpul si il ataca.

Alergiile sunt obisnuite. Cateva tratamente ajuta la evitarea simptomelor.

Simptomele alergiilor

Simptomele pe care le simti din cauza alergiilor sunt rezultatul catorva factori. Acestea includ tipul de alergie pe care o ai si cat de severa este alergia.

Daca iei medicamente inaintea unui raspuns allergic, poti totusi avea cateva din aceste simptome, dar pot fi reduse.

Cauzele alergiilor

Cercetatorii nu sunt siguri exact de ce sistemul imunitar produce o reactie alergica atunci cand o substanta straina, care nu este daunatoare in mod normal, intra in corp.

Alergiile au o componenta genetica. Aceasta inseamna ca parintii le transmit copiilor. Totusi, numai susceptibilitatea generala la reactiile alergice este genetica.

Alergiile specifice nu se transmit. De exemplu, daca mama este alergica la crustacee, nu inseamna ca si copilul este.

Tipurile comune de alergeni sunt:

  • Produse animale. puricii animalelor de companie, gandaci si resturi de acarieni de praf
  • Medicamente. Penicilina si sulfamidele sunt factori declansatori obsinuiti.
  • Alimente. Alergiile la grau, nuci, lapte, crustacee si oua sunt cele mai obisnuite.
  • Intepaturi de insecte. albine, viespi si tantari.
  • Mucegai. Sporii aerieni de mucegai pot declansa reactii alergice.
  • Plante. Polenul din iarba, radacini si copaci (ca rasina din plante sau otrava din iedera si din stejar) sunt alergeni de plante foarte comuni.
  • Alti alergeni. Latexul din manusile de latex si din prezervative, metale ca nichelul.

u00a0

Alergiile sezoniere, cunoscute ca febra fanului, sunt unele din cele mai cunoscute alergii. Acestea sunt cauzate de polenul eliberat de plante. Acestea determina:

  • Mancarimi oculare
  • Lacrimarea ochilor
  • Curgerea nasului
  • Tuse

u00a0

Alergiile alimentare devin si ele ceva obisnuit. Afla mai multe despre tipurile commune de alergii alimentare si simptomele pe care le provoaca.

Tratarea alergiilor

Cea mai buna metoda pentru evitarea alergiilor este sa stai departe de orice declanseaza aceste reactii. Daca nu este posibil, sunt disponibile cateva optiuni de tratament.

Medicatia

Tratamentele alergiilor includ medicatii ca antihistaminice pentru a controla simptomele. Medicatia poate fi obtinuta cu sau fara reteta. Ce recomanda doctorul depinde de severitatea alergiilor.

Medicatia antialergica include:

  • Antihistaminice ca diphenhidramine u2013Benadryl
  • Corticosteroizi
  • Cetirizine u2013 Zyrtec
  • Loratadine u2013 Claritina
  • Cromolyn sodium u2013 Gastrocom
  • Decongestanti u2013Afrin, Suphedrine PE, Sudafed
  • Modificatori de leucotriena u2013 Singulair, Zyflo

u00a0

Singulair ar trebui prescris daca nu sunt alte optiuni de tratament disponibile. Acest fapt se datoreaza riscului crescut de modificari comportamentale si de stare de spirit, cum ar fi ganduri si actiuni sinucigase.

Cum se diagnosticheaza alergiile

Doctorul poate diagnostica alergiile in mai multe feluri.

In primul rand, doctorul te va intreba despre simptome si te va consulta. Te va intreba despre cei ai mancat diferit de ce mananci de obicei si despre orice substanta cu care ai intrat in contact. De exemplu, daca ai o eruptie pe maini, doctorul te va intreba daca ai purtat manusi de latex recent.

In cele din urma, un test de sange si de piele pot confirma sau diagnostica alergenii suspectati de doctor.

Prevenirea simptomelor

Alergiile nu se pot preveni. Dar sunt mai multe cai pentru a preveni aparitia simptomelor. Cea mai buna cale de a preveni simptomele alergice este evitarea alergenilor care le declanseaza.

Evitarea este metoda cea mai eficace pentru a preveni simptomele alergiilor la alimente. O dieta de eliminare poate ajuta la determinarea cauzelor alergiilor pentru a le putea evita. Pentru evitarea alergiilor la alimente, citeste cu atentie etichetele produselor alimentare si pune intrebari cand iei masa in oras.

Prevenirea alergiilor de sezon, de contact sau a altora, se rezuma la cunoasterea locului alergenilor si cum sa-i poti evita. Daca esti alergic la praf, de exemplu, poti ajuta la reducerea simptomelor prin instalarea de filtre pentru aer in casa, curatarea profesionala a tevilor de aerisire si curatarea regulata a prafului din casa.

Testarea alergica corecta poate ajuta la identificarea exacta a declansatorilor, ceea ce face mai usoara evitarea acestora.

Complicatii ale alergiilor

Desi crezi ca alergiile sunt acele stranuturi si fornaituri nesuferite care apar in jurul unui sezon nou, cateva din aceste reactii alergice iti pot ameninta chiar viata.

Socul anafilactic, de exemplu, este o reactie serioasa la expunerea la alergeni. Cei mai multi oameni asociaza socul anafilactic cu mancarea, dar orice allergen poate cauza semnele:

  • Cai respiratorii ingustate
  • Puls marit
  • Posibila umflare a limbii si gurii

u00a0

Simptomele alergice pot crea multe complicatii. Medicul de familie poate ajuta la determinarea cauzelor simptomelor tale, cat si diferenta dintre o sensibilitate si o alergie in toata regula. Medicul de familie te poate invata cum s-ti controlezi simptomele alergice pentru ca sa eviti complicatiile cele mai rele.

Astmul si alergiile

Astmul este o boala respiratorie obisnuita. Acesta poate face respiratia mai dificila si poate ingusta caile aeriene din palmani.

Astmul este legat direct de alergii. Intr-adevar, alergiile pot agrava foarte tare u00a0astmul preexistent. Alergiile pot declansa astmul la o persoana care nu a avut niciodata aceasta boala.

Multi oameni care au alergie pot dezvolta si astm. Iata cum sa recunosti daca ti se intampla.

Alergii versus raceala

Curgerea nasului, stranutul si tusea sunt simptome comune pentru alergii. Ele sunt si simptomele obisnuite ale unei raceli si ale unei infectii a sinusurilor. Este adevarat ca descifrarea intre simptomele generice poate fi dificila uneori.

Totusi, semnele si simptomele suplimentare ale bolilor te pot ajuta sa faci deosebirea intre cele trei. De exemplu, alergiile produc mancarimi ale pielii si ochilor. Raceala obisnuita poate avea ca urmare dureri musculare si chiar febra. O infectie a sinusurilor are ca efect eliminarea unei materii consistente si galbene din nas.

Alergiile pot avea efect asupra sistemului imunitar pentru perioade prelungite de timp. Cand sistemul imunitar este afectat, te predispune la captarea mai probabila a virusilor cu care vii in contact. Aceasta include si virusul care produce raceala obisnuita.

In schimb, daca esti alergic esti mai predispus sa racesti.

Tusea alergica

Rinita alergica poate avea simptome ca stranutul, tusea, sau o tuse incapatanata si persistenta. Este reactia exagerata a organismului la alergeni. Nu este contagioasa dar, poate fi mizerabila.

Spre deosebire de tusea cronica, o tuse cauzata de alergeni si rinita alergica, este temporara. Poti avea simptomele unei alergii sezoniere in timpul anumitor perioade din an, cand plantele infloresc prima oara.

In plus, alergiile sezoniere pot declansa astmul si aceasta poate cauza tusitul. Cand o persoana cu alergii sezoniere este expusa la alergeni, ingustarea cailor respiratorii poate cauza tusea. Poate avea loc si taierea respiratiei si incordarea pieptului. Afla de ce tusea rinitei alergice este de obicei mai rea noaptea si ce poti face ca sa o usurezi.

Alergii si bronsita

Virusurile si bacteriile pot cauza bronsita sau aceasta poate fi rezultatul alergiilor. Primul tip, bronsita acuta, se termina de obicei in cateva zile sau saptamani. Bronsita cronica, totusi, poate persista timp de cateva luni si posibil mai mult de atat. Poate si reveni frecvent.

Expunerea la alergeni comuni este cauza cea mai obisnuita a bronsitei cornice. Acesti alergeni includ:

  • Fumul de tigara
  • Poluarea din atmosfera
  • Praful
  • Polenul
  • Fumurile chimice

u00a0

Spre deosebire de alergiile sezoniere, multi dintre acesti alergeni persista in mediul inconjurator din case si birouri. Aceasta poate face bronsita cronica sa fie mai persistenta si cel mai probabil sa revina.

Tusea este singurul simptom comun pentru bronsita cronica si acuta. Afla celelalte simptome ale bronsitei, pentru ca sa intelegi mai clar ce ai.

Alergiile si copiii

Alergiile pielii sunt mai obisnuite la copiii mai miciu00a0 din ziua de astazi, spre deosebire de acum cateva decenii. Totusi, alergiile pielii se raresc pe masura ce copiii scresc. Alergiile respiratorii si cele alimentare se intalnesc mai des odata ce copiii cresc.

Alergiile obisnuite de piele la copii includ:

  • Aceasta este o boala de piele inflamatorie care produce eruptii cutanate rosii care produc mancarimi. Aceste eruptii se dezvolta mai incet dar sunt persistente.
  • Dermatita de contact alergica. Aceste alergii ale pielii apar rapid, adesea imediat ce copilul intra in contact cu un iritant. In cazul dermatitelor de contact mai serioase se pot dezvolta basici dureroase care au ca efect craparea pielii.
  • Urticariile sunt umflaturi rosii sau suprafete ridicate ale pielii care apar dupa expunerea la un alergen. Nu capata coaja si nu crapa, dar mancarimea urticariei poate face ca pielea sa sangereze.

u00a0

Iritatiile neobisnuite sau urticariile de pe corpul copilului te pot alarma. Intelegerea diferentei dintre tipurile de alergii de piele pe care le poate avea copilul te ajuta sa gasesti un tratament mai bun.

Convietuirea cu alergii

Alergiile sunt obisnuite si nu au consecinte care sa ameninte viata pentru majoritatea oamenilor. Persoanele care risca soc anafilactic pot invata cum sa-si controleze alergiile si ce sa faca in situatii de urgenta.

Majoritatea alergiilor sunt controlabile prin evitare, medicatie si schimbari de stil de viata. Colaborarea cu medicul de familie, sau cu un alergolog, te ajuta la reducerea oricaror complicatii majore si fac viata placuta. u00a0

Luna Boutique Fitness aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal și modificările propuse de Regulamentul (UE) 2016/679. Prin continuarea navigării pe platforma noastră confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Privacy Settings saved!
Setări Cookie

Cookie-urile necesare sunt absolut esențiale pentru ca site-ul să funcționeze corect. Această categorie include numai cookie-uri care asigură funcționalități de bază și caracteristici de securitate ale site-ului. Aceste cookie-uri nu stochează nicio informație personală.


  • _ga
  • _gid
  • _gat_gtag_UA_*
  • G_ENABLED_IDPS

Refuz toate
Accept toate