Scris de Rachael Link, MS, RD
Revizuit dpdv medical de Kathy W. Warwick
Legumele congelate sunt adesea considerate o alternativa convenabila si ieftina pentru legumele proaspete.
Ele sunt nu numai mai ieftine si mai usor de gatit, dar au si o viata mai lunga si pot fi cumparate tot timpul anului.
Totusi, poti fi nesigur daca legumele congelate sunt un supliment sanatos la un meniu echilibrat.
Acest articol evalueaza daca legumele congelate sunt sanatoase.
Valoare nutritionala
Pentru ca legumele sunt congelate de obicei imediat dupa cules, ele retin in general multi din nutrientii lor.
De fapt, un studiu a aratat ca oparirea si congelarea legumelor pentru pana la 2 luni nu altereaza semnificativ continutul lor fitochimic.
Totusi, studiile arata ca inghetarea poate afecta valoarea nutritionala a anumitor legume si nutrientii specifici in mod diferit.
De exemplu, un studiu a constatat ca broccoli congelat era mai bogat in riboflavina, comparativ cu broccoli proaspat, in timp ce mazarea congelata are un continut mai redus din aceasta vitamina.
Mai mult, in timp ce mazarea si morcovii aveau mai putin betacaroten, nu era o diferenta semnificativa intre fasolea verde si spanac congelate si proaspete.
Un alt studiu a constatat ca salata kale congelata si negatita continea o cantitate mai mare de antioxidanti fata de kale proaspata, sugerand ca inghetarea poate chiar creste continutul de antioxidanti al anumitor legume.
Pe de alta parte, oparirea poate avea ca efect descresteri semnificative in nutrientii sensibili la caldura, inclusiv vitamina C si tiamina.
Conform unei opinii, continutul de vitamina C al anumitor legume poate descreste pana la 10-80% in timpul oparirii si congelarii cu o pierdere nutritiva medie de aprox. 50%.
Tineti minte ca alte metode de gatire, cum sunt fierberea, prajirea prin amestecare continua sau la cuptor cu microunde au ca efect si ele pierderea de nutrienti, chiar si pentru legumele proaspete sau conservate.
SUMAR
Legumele congelate retin majoritatea nutrientilor. Totusi, inghetarea poate creste sau reduce valoarea nutritionala a anumitor legume.
Aditivi si conservanti
Atunci cand alegi legume congelate, este important intotdeauna sa verifici cu atentie ingredientele listate pe eticheta.
Desi majoritatea legumelor congelate sunt lipsite de aditivi si conservanti, unele pot contine zahar sau sare.
Unele legume congelate pot fi de asemenea amestecate cu sosuri gata facute sau amestecuri de condimente, care pot adauga savoare, dar pot creste cantitatea de sare, grasime si calorii ale produsului final.
Daca incerci sa reduci numarul de calorii sau sa slabesti, ar trebui sa sari peste legumele congelate care contin ingrediente cu un continut ridicat in calorii ca untul cu usturoi, sosul de branza sau alt tip de sos.
In plus, cei cu tensiune arteriala ridicata ar trebui sa verifice cu atentie continutul de sare al legumelor congelate si sa aleaga produse fara sare adaugata.
Studiile au aratat ca reducerea consumului de sare poate ajuta la reducerea nivelului presiunii arteriale, mai ales la cei care au niveluri ridicate ale tensiunii arteriale.
SUMAR
Desi majoritatea legumelor congelate sunt fara aditivi si conservanti, anumite tipuri pot contine ados de sare, zahar, condimente sau sosuri.
Beneficii potentiale
Legumele congelate pot fi adesea preparate cu efort minim, ele reprezentand o alternativa rapida si convenabila la legumele proaspete.
Ele sunt de asemenea mai ieftine decat cele proaspete si tind sa aiba o durata de viata mai lunga, ajutandu-te sa obtii cat mai multe economii din banii tai.
Mai mult, ele sunt disponibile tot timpul anului, insemnand ca te poti bucura de zarzavaturile preferate, indiferent daca sunt in sezon sau nu.
Adaugarea legumelor congelate in meniu este un mod simplu de a mari consumul de nutrienti importanti, inclusiv fibre, antioxidanti, vitamine si minerale.
In plus, studiile arata ca marirea consumului de legume poate fi asociata cu un risc mai mic pentru boli de inima, cancer, diabet de tip 2 si altele.
SUMAR
Legumele congelate sunt convenabile, ieftine si disponibile tot timpul anului. Marirea consumului de legume poate fi asociata cu cateva beneficii pentru sanatate.
Concluzie
Desi ar putea fi cateva variatii intre diferite legume si anumiti nutrienti, legumele congelate retin majoritatea valorii nutrientilor lor.
Modul de gatire al legumelor congelate poate afecta continutul lor nutritiv, si daca sunt adaosuri de zahar, sare sau sosuri semi-preparate sau condimente.
Totusi, in cea mai mare parte, legumele congelate pot fi o completare nutritiva si convenabila la un meniu echilibrat.
Ultima data de actualizare: 22 mai 2020