Sunt indulcitorii artificiali nedaunatori? Sunt indulcitorii fara zahar periculosi sau nu?
Conform majoritatii oamenilor zaharul este daunator. Zaharul a fost blamat multa vreme pentru epidemiea de obezitate, pentru hiperactivitatea copiilor, adormitul la serviciu si aproape pentru cam tot ce ne ingrijoreaza. Avand in vedere acestea, nu e de mirare ca indulcitorii artificiali, cu sau fara zahar, si-au gasit drumul pe majoritatea rafturilor supermarketurilor, inlocuind zaharul oriunde este posibil. Acesti inlocuitori au aparut si au asigurat consumatorilor gustul dulce cautat, fara caloriile suplimentare ale zaharului. Parea ca aparitia indulcitorilor artificiali asigura o solutie pentru multe griji legate de sanatate si toata lumea parea sa fie de acord. De acolo mai departe piata a explodat.
Ceea ce a inceput ca un indulcitor fara zahar, Saccharin, a ajuns la o multitudine de indulcitori artificiali care sunt folositi in zilele noastre. Aspartam (caruia I se face publicitate a NutrSweet sau Equal), Sorbitol, Stevia, Sucralose (prezentat ca Splenda) si Truvia sunt numai cateva din indulcitorii care au crescut in popularitate. In ciuda studiilor controversate despre cateva din aceste produse, consumatorii continua sa cumpere aceste produse iar si iar. Si din cand in cand un nou inlocuitor apare in produsele de zi cu zi in locul zaharului.La prima vedere indulcitorii artificiali par sa asigure solutia magica: asigurarea gustului dulce fara caloriile suplimentare.
Pentru cei care se angajeaza intr-o calatorie de pierdere in greutate, se asigura o noua varietate de produse care altfel ar fi fost interzise. Acum oamenii se pot bucura inca de fursecuri, prajituri, inghetata si deserturi dar fara caloriile suplimentare aduse de zahar. In timp, chiar si alimentele care erau deja alegeri sanatoase cum este iaurtul, ofereau alternative facute cu indulcitori artificiali astfel incat si acestea sa poata fi parte a segmentului pietei de consumatori constienti de calorii. Pare adesea imposibil sa gasesti alimente facute cu zahar real intrucat caloriile slabe, felurile indulcite artificial au inundat piata supermarketurilor.
Pentru cei ingrijorati de sanatate, cei cu diabet, aceasta a fost o foarte bine venita optiune. Dintr-o data, cei care aveau consumul de zahar limitat, pot gasi variante satisfacatoare, fara a-si compromite glicemia. Inlocuirea alimentelor traditionale cu mult zahar cu cele cu continut redus de zahar sau fara zahar, pare la prima vedere sa fie varianta castigatoare pentru toata lumea.Totusi, cand analizam cu atentie indulcitorii artificiali si intelegem cum functioneaza cu adevarat, s-ar putea sa nu fie o situatie castigatoare. Exista multe studii care arata ca numai pentru ca au mai putin zahar si mai putine calorii, nu inseamna ca sunt o varianta atat de buna pe cat parea.Chiar daca cei care sunt intr-un program de slabire aleg variante fara calorii care au fost indulcite cu zaharuri, ar trebui totusi sa se mai gandeasca la acest aspect. Multe studii arata ca oamenii care beau multe bauturi fara zahar tind sa se ingrase.
Motivele nu sunt clare, dar exista cateva teorii. In timp ce unele din teorii analizeaza pofta continua de dulce, alte teorii spun ca oamenii tind sa creada ca daca beau bauturi fara zahar, ei pot mananca si prajituri si de vreme ce prajiturile sunt fara zahar, acestia consider ca pot sa si mareasca portiile. Asa ca, rezultatul final nu este atat de usor de intuit, precum ar crede unii. Concluzia este ca, daca avem impresia ca vom slabi prin consumul de bauturi dietetice in defafoarea celor indulcite, acest lucru nu este neaparat adevarat.Inlocuitorii de zahar disponibili pe piata tind de asemenea sa fie mult mai dulci decat zaharul obisnuit. Fapt care permite papilelor gustative sa se adapeze la un gust dulce mai puternic. De exemplu, Aspartamul este de 200 ori mai dulce decat zaharul, in timp ce Sucraloza poate fi de pana la 600 ori mai dulce. Cand oamenii consuma acesti inlocuitori in timp ajung sa nu mai considere fructele gustoase. Lucru care duce la consumul mai mare de alte alimente indulcite artificial, cu o valoare nutritionala mai mica decat alimentele consumate inainte care erau mai dense nutritiv. O alta ingrijorare este ca destul de des oamenii descopera ca in timp ei tind sa aiba nevoie de mai multi indulcitori artificiali decat era gustul lor de dulce in mod normal. De exemplu, la inceput un pachet de Equal in cafea poate rezolva problema si in cateva luni vei descoperi ca vei recurge la doua.
Destul de des exista semnale diferite de la stomac si de la creier cu privire la foame si satietate. Studiile pe soareci in laborator au aratat ca dupa consumul de bauturi indulcite pe baza de indulcitori artificiali, soarecii se curata de mancare. Teoria este ca in timp ce corpul simte ca sunt consumate dulciuri, totusi acestea nu sunt calorii care sa poata satisface foamea corpului. Astfel, soarecii sunt mai infometati decat erau la inceput. Cei care vor sa slabeasca ar trebui sa se gandeasca si la asta.Este important sa observam si efectul indulcitorilor artificiali asupra glicemiei inainte de a face stocuri din aceste alimente. Cateva studii au aratat ca chimicalele folosite ca inlocuitori de zahar pot afecta flora microbiana din intestine. Aceasta poate avea ca rezultat o crestere brusca a glicemiei in ciuda folosirii unui inlocuitor de zahar. De luat in calcul pentru cei care sufera de diabet sau care se lupta cu obezitatea. Un alt motiv care ar trebui luat in considerare este ca majoritatea studiilor de pana acum au analizat consumul de indulcitori artificiali intr-o masura mai mica. In mod obisnuit studiile analizeaza ce poate fi mai putin de 24 de uncii dintr-o bautura slaba in zahar sau doua portii de desert cu indulcitori artificiali. Multi oameni care folosesc acesti inlocuitori de zahar tind sa consume mai mult decat in mod normal, ceea ce pana acum a depasit cantitatile care au fost studiate. Din acest motiv, rezultatele grijilor pentru sanatate nu vor fi intelese cu adevarat, intrucat acestea sunt dincolo de ceea ce s-a analizat.
Deci care e concluzia: indulcitorii artificiali sunt sanatosi? Sunt ei varianta castigatoare atunci cand evitam zaharul? Adevarul este ca aceasta este o intrebare complicata. In timp ce indulcitorii artificiali ar micsora aparent, din punct de vedere tehnic caloriile si ne asigura satisfacerea nevoii noastre de dulce, sunt multe alte lucruri de luat in considerare.Ar fi mult mai avantajos sa limitam consumul si sa tinem minte ca aceasta nu este rezolvarea pentru a slabi. Daca ne gandim la ce alimente cu inlocuitori de zahar sa alegem, ar trebui sa ne acordam timp ca sa vedem cum reactioneaza corpul nostru si apoi sa ne analizam dieta in intregime.
Numai dupa intelegerea a ceea ce consumam, ce alimente ne satisfac nevoia de dulce si ce obtinem din acesti inlocuitori putem sa intelegem cu adevarat daca folosirea indulcitorilor artificiali merita sau nu. Poate atunci vom fi in stare sa intelegem mai bine ca zaharul nu este singurul dusman.
Tu folosesti inlocuitori de zahar? Care este experienta ta?