Esti prea sedentar?
Crezi ca stai prea mult in timpul zilei? Simti ca nu te ridici de la birou destul de des? Ajungi la sfarsitul zilei si simti durere de la prea mult stat? Mananci pranzul la birou si nu faci niciodata nicio pauza? Daca ai raspuns da la oricare din aceste intrebari, atunci probabil ca esti sedentar. Chiar daca faci miscare dupa orele de program, s-ar putea sa nu faci prea multa miscare in cursul zilei ca sa contracarezi efectele obiceiurilor sedentare. Stilul de viata sedentar poate avea un impact negativ asupra sanatatii. Viata in acest stil de viata poate creste riscul de a avea cateva probleme de sanatate si poate reduce numarul de ani de viata. De exemplu, americanii petrec 70% din timp stand, si aceasta duce la cateva boli nedorite (si adesea prevenibile). Este important sa gasesti modalitati sa faci mai multa miscare in timpul zilei, pe langa un stil de viata sanatos in natura in afara locului de munca.
Un stil de viata sedentar este definit ca lipsa de activitate in timpul zilei, o inactivitate excesiva. Un stil de viata sedentar are efect mai mult decat evident asupra sanatatii, cu un impact asupra greutatii. Acest tip de stil de viata contribuie la riscuri multiple pentru sanatate: mortalitatea, bolile cardiovasculare, insuficienta respiratorie, cancer, diabet de tip 2, sindrom metabolic, riscuri legate de obezitate, schimbari ale sanatatii mentale si musculare.
Exista metode de a creste miscarea in cursul zilei care nu iti rapesc prea mult din timp. Unul din lucrurile pe care le poti face este sa cresti timpul de mers pe jos. Poti parca mai departe de locul de munca, poti urca pe scari in loc de lift, sau poti sa te deplasezi pentru a discuta fata in fata cu colegii in loc sa le trimiti un mesaj pe e-mail.
Daca te uiti la TV seara ca sa te relaxezi, atunci poti sa faci niste exercitii in timpul reclamelor sau in timpul unei emisiuni pentru a mari activitatea fizica.
Poti sa faci sport si la birou, inclusiv genuflexiuni sau folosirea unei pedale de picior in timp ce stai. Biroul de stat in picioare devine din ce in ce mai popular pentru ca oamenii sa poata sta mai mult in picioare in decursul zilei, lucru ce mareste activitatea si mareste consumul de energie, ceea ce inseamna ca arzi mai multe calorii, spre deosebire de statul pe scaun. In loc sa ai sedintele pe scaun in birou cu colegii, poti avea o sedinta in picioare sau din mers, astfel faci necesarul de miscare fara a intrerupe munca.
Poti incerca sa faci miscare in timpul pauzei de pranz pentru a intrerupe statul pe scaun din timpul zilei.
Acestea sunt cateva idei pentru cresterea activitatii fizice cand esti la serviciu, desi poate te gandesti ca nu este posibil sa faci prea multa miscare. Poti incorpora toate acestea in viata de zi cu zi, dar inca poti avea dureri din cauza statului prelungit pe scaun.
Daca suferi de dureri de spate, de ceafa, de sold si diferite alte dureri musculare, atunci trebuie sa verifici cum este asezat biroul tau si sa ai grija la felul cum stai. Ar trebui sa ai un aranjament ergonomic la birou pentru a-ti imbunatati postura. Daca observi ca incepi sa te foiesti din ce in ce mai mult in timpul zilei si te simti din ce in ce mai incomod, atunci va trebui sa acorzi mai multa atentie posturii tale. Daca stai prea mult cateva zile sau cateva saptamani sau chiar luni, poate nu vei simti efectele in postura corpului, totusi dupa un timp prelungit vei incepe sa simti incordarea muschilor ceea e poate conduce la durere si disfunctie. Trebuie sa te asiguri ca biroul tau este asezat in pozitia cea mai ergonomica, care poate include un suport lombar pentru a imbunatati postura si ajuta sprijimirea spatelui. Folosirea suportului lombar poate diminua presiunea asupra coloanei vertebrale si preveni vatamarea muschilor si durerea. Poti folosi un suport lombar chiar si in masina, daca te afli in situatia de a face naveta catre serviciu il poti lua in considerare atat la birou cat si in masina.
Cand stai la birou, asigura-te ca stai in pozitie verticala, cu spatele drept si cu umerii lasati si spre spate. Ar trebui sa fii sigur ca stai cu greutatea repartizata egal pe ambele solduri si cu genunchii indoiti in unghiul corect. Poti folosi un taburet si ai grija ca genunchii sa fie mai sus de solduri si incearca sa eviti incrucisarea picioarelor pentru a evita dezechilibrul muscular. Poti ajusta si inaltimea scaunului pentru a fi sigur ca stai corect pentru a reduce stresarea picoarelor si spatelui.