Cheia controlului stresului este gasirea de modalitati de eliberare a acestuia, pentru a face fata oricarei situatii intampinate. Din fericire, exista multe strategii de success care ajuta la controlul si diminuarea stresului, poti face mai multe incercari pentru a-ti da seama ce este mai bine tine. Pentu noi, miscarea a fost intotdeauna una din multele metode folosite pentru a ajuta la controlarea stresului.
Hai sa recunoastem, stresul nu numai ca afecteaza creierul dar cu atatea legaturi catre nervi, poate fi simtit in tot corpul. Pentru multi, steresul se poate manifesta prin tristete, manie, extenuare, schimbari de dispozitie, insomnie, mancatul prost, atacuri de panica si multe altele. Cheia in ajutarea reducerii si controlul stresului este legata de invatarea abilitatilor de a face fata si cresterea endorfinelor din creier pentru a contracara aceste emotii. Desi s-a demonstrat ca sportul este o buna supapa pentru eliberarea stresului, altii recurg la meditatie, acupunctura, masaj terapeutic, terapie conventionala si muzica ca alte metode de control al stresului.
Studiile au aratat ca sportul poate juca un rol semnificativ in reducerea si controlul stresului. In masura ce te implici in activitati fizice, corpul tau reactioneaza prin eliberarea endorfinelor. Aceste endorfine sunt de fapt hormoni care lupta impotriva stresului. Odata cu cresterea endorfinelor, creierul tau incepe sa se simta mai clar, energizat si alert. Toate aceste efecte joaca un rol si iti permit sa controlezi stresul, sa iti prioritizezi emotiile si sa le faci fata.
Folosesti miscarea pentru a face fata stresului? Daca da, ce tipuri de exercitii iti fac bine? Desi orice forma de exercitiu care iti permite sa scapi de stress si te relaxeaza este buna, s-a demonstrate ca anumite exercitii pot fi extrem de benefice. Poate unul din acestea este cel corect si pentru tine.
Antrenament de forta – antrenamentul de forta/anduranta poate avea un impact profund asupra nivelului de stres si a bunei dispozitii. La fel ca orice alta forma de sport, antrenamentul de forta asigura hormoni de buna dispozitie, ridicatul greutatilor fiind una din caile favorite, datorita satisfactiei pe care o poti obtine cand te fortezi din, prin urmare simti cum devii mai puternic.
Exercitii aerobice – Participarea in activitati aerobice ca alergatul, cardio, dansul si spinning ofera si beneficiul unui ritm alert al inimii. Cand ritmul inimii creste, corpul va elibera o cantitate mai mare de endorfine, ceea ce iti permite sa te “simti bine” – atat fizic cat si mental. Exercitiile HIIT, mai ales, pot fi o metoda buna de a face sport in timp scurt dar cu un maxim de rezultate pentru controlul greutatii sanatoase si eficientizarea timpului.
Yoga – Acest tip de exercitiu este considerat un exercitiu minte-corp, prin intermediul caruia se intareste raspunsul interior al corpului la stres. Yoga implica adesea diferite pozitii cu respiratie adanca, ceea ce iti permite sa inveti sa te relaxezi in timp ce iti intaresti corpul si imbunatatesti postura.
Artele martiale – pentru multi oameni, artele martiale sunt o cale perfecta de a fi in forma, pentru eliberarea energiei si reducerea tensiunii. Invatarea tehnicilor este de ajutor pentru tinerea mintii ocupate si departe de factorii stresanti. Multele forme ale artelor martiale iti permit sa inveti auto-disciplina si in acelasi timp sa te mentii in forma.
Kickboxing– pentru multe persoane stresate, exista un sentiment puternic de tensiune si manie. Apelarea la kickboxing este o cale deosebita de a reduce stresul printr-o serie de miscari de lovituri dure. Imbunatatirea echilibrului, arderea caloriilor si o mai mare flexibilitate sunt caateva din multiplele beneficii ale acestui tip de exercitiu.
Pilates – in ciuda faptului ca pilates este considerat un exercitiu anaerobic, acesta este si un exercitiu de eliberare a stresului demn de invatat. Pilates se concentreaza pe exercitii la saltea cu o serie de miscari controlate. Acest format de exercitii a fost creat pentru imbunatatirea fortei, rezistentei si flexibilitatii.
Nota scurta: meditatia este probabil ceva la care nu te gandesti cand e vorba de “exercitiu” de eliberare a stresului – dar chiar am vrut sa las o nota pentru incurajarea ta sa incerci inceperea unui ritual de meditatie, daca nu cumva chiar faci asta. E nevoie de ceva practica si te poti simti ciudat la inceput, dar te poate ajuta la eliberarea stresului, durerii cornice, depresiei etc. (desigur, nu inlocuieste o vizita la medicul de familie).