Esti una din acele persoane care ia solnita chiar inainte de a gusta mancarea? Poftesti chips-uri mai mult decat prajituri? Si dupa ce te rasfeti cu dulciuri parca ai manca si ceva sarat? Dorinta de sare nu este ceva nou si de fapt majoritatea americanilor consuma de doua sau trei ori mai multa sare decat este recomandat intr-o dieta sanatoasa.
In primul rand, exista studii care arata ca factorii ereditari pot actiona in preferinta anumitor lucruri in defavoarea altora. Dovezile arata ca aceste persoane, care au fost poreclite “super gustatori”, gusta anumite arome, care includ gustul sarat, amar si dulce mai intens decata altii care mananca acelasi aliment. In acelasi timp adesea ei tind sa recurga la sare pentru a contracara sensibilitatea lor la amaraciune sau dulceata.
Nu stii daca esti un “super gustator” si te intrebi daca altceva este responsabil pentru cartofii prajiti pe care tocmai i-ai comandat? Dorinta puternica pentru sare poate fi datorata unei deficiente de minerale. Cercetatorii au observant ca persoanele cu lipsa de calciu in special, au pofte mari pentru alimente sarate. Cercetarile spun ca atunci cand nivelul de sodiu este ridicat, si nivelul de calciu din sange este temporar crescut. Corpul presupune atunci ca nevoile minerale sunt implinite, desi aceasta este o reactie pe termen scurt si pe masura ce acest nivel scade corpul recurge la sare pentru a rezolva problema din nou.
Pentru cei care au o preferinta pentru mancaruri sarate, efectele sunt simple de inteles. Cu cat mananci mai multa sare, cu atat vrei mai multa sare. Sarea tinde sa blocheze celelalte papile gustative, astfel, pentru a savura mancarea, adaugi din ce in ce mai multa sare pentru a o face sa aiba un gust mai bun. Acesta este unul din motivele pentru care persoanele mofturoase apreciaza numai alimentele cu amidon, unde continutul de sare tinde sa fie mai mare, dominand aromele care plac boltei palatine.
In afara de genetica si dieta, mai exista o alta forta puternica de care trebuie sa tii seama. Concluzia este ca sarea este unul din adaosurile cele mai larg folosite in industria alimentara. Nu numai ca este foarte convenabila ca si cost pentru producatori, dar proprietatile sale permit utilizarea sa foarte variata. Sarea poate fi folosita ca si conservant, ca agent antimicrobial, potentiator de aroma si ca agent de mentinere a culorii si texturii. Avand in vedere toate utilizarile sale este usor de inteles ca sarea si-a gasit locul in exces in dieta americana.
Implineste-ti nevoia de gust cu ierburi & condimente – in loc sa recurgi la solnita, experimenteaza in schimb gatitul cu ierburi si condimente. Aceasta iti va permite sa folosesti alte arome pe care nu le-ai gustat inainte.
Acorda-ti timp – prin reducerea treptata a consumului de sare, iti poti reforma papilele gustative si poftele se vor diminua incet, incet. De obicei, reglarea gustului are loc cam in doua saptamani si dupa aceea nu vei mai avea nevoie de sare. De fapt, alimentele sarate vor avea un gust sarat prea intens si vei constata ca nu-ti mai place deloc.
Fa miscare –Cu cat facem mai multa miscare cu atat eliminam mai multa sare. Acest lucru face ca persoanele sa simta ca poftele de sare se reduc. Ca sa fii sigur ca nu pierzi prea mult, este mai bine sa adaugi cateva bauturi imbunatatite cu electroliti pentru exercitiile de lunga durata.
Mananca proaspat – atunci cand alegi ce sa mananci, incearca sa te orientezi mai mult spre ingrediente proapsete. De obicei alimente procesate sunt pline de sare, in timp ce fructele si legumele proaspete sunt in mod natural mai putin sarate. Cerealele uscate, legumele si nucile (in locul celor preparate in comert) sunt o cale deosebita de a reduce consumul de sare.
Analizeaza-ti meniul – uneori lipsa altor minerale ne face sa poftim mai multa sare. Analizeaza-ti meniul pentru a fi sigur ca nu-ti lipseste nici un mineral (calciu, magneziu si zinc)
Citeste etichetele – acorda o mai mare atentie etichetelor alimentelor pe care le alegi (sau mai bine mananca proaspat si/sau gateste-ti propriile mese de la inceput). Incearca sa stai deoparte de acele alimente pline de sare si acolo unde este posibil incearca sa alegi variante cu putina sare, cu sare redusa sau fara sare ale alimentelor favorite. Aceasta iti va permite sa te bucuri totusi de alimentele favorite in timp ce incepi sa reduci consumul de sare.
Mancatul emotional – data viitoare cand atingi o punga de chips-uri in loc de un mar, opreste-te si gndeste-te ce se intampla din punct de vedere emotional. Adesea, nu suntem atenti la ce mancam si ne concentram pe hranirea emotiilor. Pentru multi oameni, mancarurile care au un gust mai puternic, sarat sau dulce, la prima vedere le hranesc emotiile. Acorda-ti timp sa te opresti si sa te gandesti la alegerea ta, ca rezultat, poti face o alegere mai sanatoasa.