Diabetul este o problema comuna la populatia americana si in lumea intreaga. In afara de faptul ca afecteaza durata si calitatea vietii, diabetul este legat de o povara mai mare asupra societatii-cheltuielile medicale- fapt cu un mare impact economic. Factorii cu cea mai mare influenta asupra diabetului sunt factorii genetici si influentele de mediu inconjurator. Chiar daca nu iti poti schimba genele, poti totusi sa faci o schimbare a factorilor de risc din mediul inconjurator.
Factori de risc
Obezitatea si inactivitatea sunt doi dintre factorii principali de risc cu privire la dezvoltarea diabetului. Factorii de mediu sunt cei mai schimbatori cee ace inseamna ca multi oameni care dezvolta diabet ar fi putut sa evite asta si chiar se pot vindeca daca isi modifica stilul de viata. Dieta este un aspect crucial in controlul general al diabetului, cat si exercitiile si activitatea fizica.
Tipul 1 fata de Tipul 2
Diabetul de tip 2 poate fi greu de tratat si scump de controlat si de aceea este imperativa evitarea acestui diagnostic. Diabetul apare pentru ca organismal nu produce sau nu foloseste cum trebuie insulina. Insulina este un hormon care este produs de pancreas si care permite glucozei sau zaharului sa patrunda in celule. Daca pancreasul nu este apt sa produca suficienta insulina, sau cand celulele din muschi, grasime sau ficat nu raspund cum trebuie la insulina, atunci cantitatea de insulina din sange poate fi prea mare si devine toxica. Hiperglicemia este o boala care apare atunci cand exista prea mult zahar in sange. Diabetul de tip 1 nu este legat de dieta si inactivitate dar este tipul de diabet care apare la copii si tineri si este urmarea distrugerii de catre sistemul imunitar a celulelor producatoare de insulina din pancreas. Acest articol se limiteaza numai la reducerea riscului de aparitie a diabetului de tip 2 si cum sa vindeci sau sa micsorezi efectele prin activitatea fizica.
Cum poate ajuta miscarea?
Miscarea poate ajuta celulele corpului sa consume glucoza sau sa scada nivelul glucozei din sange. Activitatea fizica poate ajuta slabitul si poate diminua efectele pe care diabetul le are asupra organismului. Miscarea regulata poate reduce nevoia de insulina, riscul de obezitate si riscul de boli cardiovasculare. Recomandarile Asociatiei de Diabet Americane in ceea ce priveste activitatea fizica, includ participarea la activitati fizice de intensitate moderata si ridicata cu o durata de 150 minute pe saptamana pentru a contracara efectele diabetului. Mersul pe jos este un exercitiu usor si daca cineva are o capacitate cardiovasculara sau aerobica mai redusa mersul este un punct de pornire. Este important ca aceasta activitate sa fie urmarita sau monitorizata pentru a diminua riscul dezechilibrului insulinei.
Activitatea fizica poate ajuta celulele corpului sa preia glucoza si sa reduca nivelul glicemiei. Activitatea fizica regulata ajuta si la slabit cat si la controlul colesterolului sau tensiunii arteriale. Activitatea fizica trebuie echilibrata cu medicatie si regimul alimentar diabetic, doctorul si nutritionistul fiind in cunostinta de cauza cu privire la cata activitate fizica face pacientul.
Beneficiile exercitiilor aerobice regulate in controlul diabetului includ: scaderea nevoii de insulina, reducerea riscului de obezitate si diminuarea riscului de boli coronariene. Miscarea poate ajuta la scaderea colesterolului total si poate imbunatati proportia LDL/HDL si reduce trigliceridele. Miscarea poate scadea si tensiunea arteriala si reduce nivelul stresului.
Implineste-ti nevoia de gust cu ierburi & condimente – in loc sa recurgi la solnita, experimenteaza in schimb gatitul cu ierburi si condimente. Aceasta iti va permite sa folosesti alte arome pe care nu le-ai gustat inainte.
Acorda-ti timp – prin reducerea treptata a consumului de sare, iti poti reforma papilele gustative si poftele se vor diminua incet, incet. De obicei, reglarea gustului are loc cam in doua saptamani si dupa aceea nu vei mai avea nevoie de sare. De fapt, alimentele sarate vor avea un gust sarat prea intens si vei constata ca nu-ti mai place deloc.
Fa miscare –Cu cat facem mai multa miscare cu atat eliminam mai multa sare. Acest lucru face ca persoanele sa simta ca poftele de sare se reduc. Ca sa fii sigur ca nu pierzi prea mult, este mai bine sa adaugi cateva bauturi imbunatatite cu electroliti pentru exercitiile de lunga durata.
Mananca proaspat – atunci cand alegi ce sa mananci, incearca sa te orientezi mai mult spre ingrediente proapsete. De obicei alimente procesate sunt pline de sare, in timp ce fructele si legumele proaspete sunt in mod natural mai putin sarate. Cerealele uscate, legumele si nucile (in locul celor preparate in comert) sunt o cale deosebita de a reduce consumul de sare.
Analizeaza-ti meniul – uneori lipsa altor minerale ne face sa poftim mai multa sare. Analizeaza-ti meniul pentru a fi sigur ca nu-ti lipseste nici un mineral (calciu, magneziu si zinc)
Citeste etichetele – acorda o mai mare atentie etichetelor alimentelor pe care le alegi (sau mai bine mananca proaspat si/sau gateste-ti propriile mese de la inceput). Incearca sa stai deoparte de acele alimente pline de sare si acolo unde este posibil incearca sa alegi variante cu putina sare, cu sare redusa sau fara sare ale alimentelor favorite. Aceasta iti va permite sa te bucuri totusi de alimentele favorite in timp ce incepi sa reduci consumul de sare.
Mancatul emotional – data viitoare cand atingi o punga de chips-uri in loc de un mar, opreste-te si gndeste-te ce se intampla din punct de vedere emotional. Adesea, nu suntem atenti la ce mancam si ne concentram pe hranirea emotiilor. Pentru multi oameni, mancarurile care au un gust mai puternic, sarat sau dulce, la prima vedere le hranesc emotiile. Acorda-ti timp sa te opresti si sa te gandesti la alegerea ta, ca rezultat, poti face o alegere mai sanatoasa.